El 13 de març es va publicar a La Vanguardia un estudi fet a Europa sobre els efectes de la contaminació. S’explicava que les persones exposades de manera crònica a la pol·lució, en respirar absorbeixen un partícules que en arribar a la sang s’escampen per tot l’organisme, provocant malalties cardiovasculars com hipertensió arterial, ateroesclerosi o infart de miocardi.

També augmenten els casos de la bronquitis, enfisemes, i els atacs d’asma i la seva gravetat.

Les dades de l’estudi informa que aquesta pol·lució causa més morts que el tabac. A Espanya de les 48.429 persones que van morir aquell any, 3.138 van morir per causes relacionades amb la contaminació. No s’inclouen morts infantils ja que de moment no hi ha prou evidència.

No cal dir que els majors culpables d’aquesta contaminació son els combustibles fòssils, en especial el dièsel.

La contaminació mata més que el tabac

A Olot

Els veïns de la zona de l’Avinguda Sant Jordi, carrer Portbou i rodalies, pateixen una contaminació continuada produïda per un nombre indeterminat de camions, tots ells dièsel i la majoria amb molts i molts anys, que encara els fa més contaminants.
És un problema real de salut, i tal i com indica l’estudi “Cal posar la salut a l’agenda dels polítics”.
No pot ser que no es disposi d’un estudi Medi Ambiental sobre la quantitat ni el tipus de trànsit que hi passa i al qual estan exposats els veïns. Cal saber els nivells de pol·lució que pateixen, la qualitat i composició de l’aire i cal prendre mesures. Ens han convertit en fumadors contra la nostra voluntat.

A ciutats com Barcelona un veï de l’Eixample ha interposat una demanda contra l’Ajuntament i vol que el jutge exigeixi a l’Ajuntament una taxa o peatge d’entrada amb la finalitat de reduir el trànsit. No és un cas aïllat.

A Madrid, el “Defensor del Pueblo” ha iniciat una actuació d’ofici per la inacció de la Comunitat de Madrid davant la contaminació que pateix la regió.

La contaminació no només afecta als veïns pròxims a l’Avinguda Sant Jordi, afecta a tot Olot, i hi ha un efecte real sobre la població.

Aquest efecte no es pot ignorar.
Categories: Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *